כאבי ברכיים

טיפול בכאבי ברכיים



מה גורם לכאבי בירכיים ואיך ניתן לטפל בהם ללא התערבות ניתוחית?

מקובל לחשוב כי כאבי ברכיים הם תופעה הנפוצה בעיקר בקרב ספורטאים או אנשים העובדים בעבודות פיזיות קשות, אך לא כך הדבר. המודעות לתופעה והשכיחות שלה בקרב חלקים גדולים מהאוכלוסייה ובגילאים צעירים יותר מצריכה לתת עליה את הדעת ולהתמודד עמה בצורה הטובה ביותר לגוף שלכם ללא קשר לגילכם או לפעילות הספורטיבית בה אתם עוסקים.

מה גורם לכאבי ברכיים?
כאבי ברכיים מתפתחים כאשר אחת מהרקמות בברך נפגעת, כמו: העצמות המרכיבות את מפרק הברך, הסחוסים, הרצועות, הגידים, השרירים, או רקמת הבורסה (האמתחת) שנצבטה או נלחצה. כאבי ברכיים יכולים גם להיות מוקרנים ממקום אחר ומושפעים גם מלחץ על חוליות הגב או מדלקת באחד העצבים. גורם נוסף לכאבי ברכיים הוא דלקת פרקים ניוונית הכוללת שחיקת סחוס בברך. דלקת כזו ופוגעת בקרוב ל-50% מהאוכלוסייה מתחת לגיל 85.
מיקום הכאב בברך יכול לסייע בזיהוי הגורם לכאב: כאב במדור הפנימי (מדיאלי) תהוא השכיח ביותר ונגרם לרוב משחיקת הסחוס במדור זה, מנזק למיניסקוס הפנימי או לרצועות באזור זה וכן מדלקת בבורסה. כאב במדור הקדמי קשור לרוב לפגיעה באחד ממרכיבי המנגנון המיישר את הברך או יותר או לתהליך דלקתי נרחב בברך המלווה בכמות גדולה של נוזל. הכאב מוחמר בדרך-כלל בעת ישיבה ממושכת, עלייה וירידה לעיתים תכופות במדרגות, כריעה, התכופפות וכיו"ב.
כאב במדור החיצוני שכיח פחות מהפנימי והקדמי והוא נגרם כתוצאה משינויים שחיקתיים במדור זה, נזק למיניסקוס הצדי או לרצועה הצדית. כאב בחלק האחורי של הברך עשוי להתלוות לכל אחד מהצורות האחרות של הכאב והוא נגרם בדרך-כלל מהצטברות תפליט (נוזל) המגיע אל השקע שמאחורי הברך.       
הסימנים והסימפטומים של הפגיעה בברך ועוצמתם תלויים בחומרת הנזק, מיקום הנזק וסוג הרקמה שנפגעה. כאבי ברכיים יכולים להיות חריפים או קלים ולהופיע בהדרגה או באופן חד ומהיר ובדרגות שונות של כאב. מלבד כאבים אנו עלולים לחוות גם מגבלות תנועה חלקיות או מלאות של הברך, נפיחות וכן יתכן מצב של נעילת הברך ורעשים (קליקים, קנאקים) בעת הנעתה. במידה ויש פגיעה עצבית יתכן ונחוש גם בנימול, הירדמות וחולשה בחלק מהברך או בכולה. כאבים חריפים המלווים בחום, אדמומיות מקומית, רקמה חמה למגע ובצקת עלולים להצביע על דלקת זיהומית. במקרה זה חובה להגיע דחוף לרופא. בנוסף, תיתכן חולשה של שרירי הרגל סביב הברך עקב פגיעה עצבית או בגלל חוסר שימוש בברך. אך אסור לשכוח שלרוב חולשה של אחד השרירים העוטפים את הברך וחוסר תזמון נכון בניהם עלול להוביל גם כן לבעיות המוזכרות לעיל.

איך מומלץ לטפל בכאבי ברכיים?
• הימנעו מפעילות גופנית מאומצת בה מופעל משקל רב על המפרק הפגוע (למשל – פעילות אירובית מאומצת, ריצה, הרמת משקולות). מומלץ לעבור לפעילות אחרת כגון שחייה, רכיבה על אופניים וכיו"ב.

• פנו בהקדם לרופא להתייעצות במידה והכאבים כרוניים ומחמירים בתנועות שונות. ניתן לקחת כדורים אנטי דלקתיים ומשככי כאבים כדי לא לפגוע בשגרת החיים

• בהמלצת רופא, או באופן פרטי, ניתן לפנות לטיפול פיזיותרפיה במסגרתו עובדים על שיקום השרירים והחלקים הפגועים במטרה להחזיר אותם לפעילות מלאה תוך חיזוק האזור הפגוע, ותוך כדי הסתכלות ואבחון המכניקה של הגוף כולו. דרך התנהלות נכונה של הגוף אפשר לפתור בעיות כאב רבות.

• רפואה משלימה – ניתן להסתייע גם בטיפולים כגון דיקור סיני, פלדנקרייז, שיאצו ורפלקסולוגיה כטיפולים משלימים לשיפור התנועה ולהקלה על הכאבים

• במקרים חמורים של שחיקת סחוס אשר לא ניתן לשקמה תתכן אפשרות ניתוחית להחלפת המפרק והשתלת חדש (מוגבל לגילאי 65 ומעלה לעת עתה).

ללא קשר לסיבה בגללה אתם סובלים מכאבי ברכיים, כדאי שתדעו שיש מה לעשות כדי לסייע לכם להקל על הכאב ולטפל בבעיה. בשלב הראשון חשוב שתקפידו על אורך חיים נכון ותפנו לאיש מקצוע – פיזיותרפיסט/ית שיתאימו לכם טיפול ויכוונו להמשך.




חזרה לקביעת תור
Share by: